SODELUJOČI GLASBENIKI

Rogist Jože Rošer se je rodil leta 1989 v Slovenj Gradcu. Nižjo glasbeno šolo je obiskoval v 

Slovenj Gradcu pri profesorju Martinu Šmonu. Izobraževanje je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Velenju v razredu profesorja Roberta Prednika, ki jo je z maturo uspešno zaključil. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred izrednega profesorja Boštjana Lipovška. To je z diplomo s pohvalo leta 2012 zaključil. Leto kasneje je bil sprejet na magistrski študij na Mozarteum Salzburg v razred profesorja Radovana Vlatkovića. Med študijem je v okviru Erasmus izmenjave študiral na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu v razredu Ericha Penzla in Christiana Lamperta. Udeležil se je šestih Tekmovanj mladih glasbenikov Slovenije, kjer je prejel drugi nagradi in srebrni plaketi (2002, 2005), leta 2008 in 2011 zlato plaketo in prvo nagrado, v letu 2010 in 2013 pa zlato plaketo in prvo nagrado s kvartetom rogov in trobilnim kvintetom Contrast. Leta 2009 je prejel študentsko Prešernovo nagrado s trobilnim ansamblom Akademije za glasbo, leta 2010 pa prav tako študentsko Prešernovo nagrado za izvedbo Concertina Larsa Erika Larssona s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Med leti študija je izvedel oba Straussova koncerta: prvega s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugega s Slovensko filharmonijo. Je dejaven komorni glasbenik, kot član mednarodnega pihalnega kvinteta Spirito in mednarodne trobilne zasedbe Worldbrass. S trobilnim kvintetom Contrast so zmagovalci nacionalnega tekmovanja (TEMSIG 2013) in tudi pomembnih mednarodnih tekmovanj- Svirel 2014 in Jan Koetsier, Munich 2014. 

Izobraževal se je na mojstrskih tečajih pri različnih profesorjih: Stefan Dohr, Radek Baborak, 

Johannes Hinterholzer, Luiz Garcia, Jacques Zoon, Markus Bruggaier, Georg Pohle idr… Sodeloval je s številnimi orkestri: Londonski simfonični orkester (LSO), orkester Frankfurtskega radia, Göteborgs Symfoniker, Avstralski komorni orkester, Simfonični orkester Zahodne Avstralije (WASO), Klangforum Wien, komorni orkester Ludwig, Evropski mladinski orkester, Young Euro Classic, Simfonični orkester RTV Slovenija, Zagrebška filharmonija… 

Jože je solo hornist Slovenske filharmonije, hkrati pa opravlja delo docenta na Akademiji za 

glasbo v Ljubljani.

Luka Poljanec, rojen 13.08. 1999, je klasični tolkalist. Prvih veščin se je priučil na GŠ Franca Šturma pri profesorju Nebojši Dačkoviću, pri štirinajstih pa se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Poučeval ga je odlični Simon Klavžar. Pod njegovim mentorstvom je Luka prejel veliko zlatih priznanj na različnih tekmovanjih (TEMSIG, Svirel, Universal Marimba Competition Belgium) in izvedel več samostojnih recitalov, KGBL pa mu je v letu 2018 podelil Škerjančevo nagrado za izjemne dosežke in umetniško uveljavljanje šole. Istega leta sta z Janom Čibejem v znamenitem tolkalnem duu Dendrocopos osvojila prvo nagrado in nagrado občinstva na International Percussion Competition Luxembourg. Ta uspeh jima je prinesel obilo koncertov po vsem svetu, med pomembnejše štejeta celovečerne recitale v organizaciji Glasbene mladine Slovenije, koncert na festivalu Arsana na Ptuju, v Virginiji (ZDA), Plevnu (Bolgarija) in Luxemburgu. Akademija za glasbo v Ljubljani jima je leta 2019 podelila Prešernovo nagrado. Luka je študij nadaljeval v nemškem Monakovem na Visoki šoli za glasbo v razredu Alexeja Gerrassimeza, kjer je leta 2022 z odliko diplomiral. Zdaj kot spreten poustvarjalec sodobne glasbe sodeluje pri raznih projektih (Gimnastika ne/smisla – Matej Bonin), nastopa na priznanih festivalih (Slowind, Forum nove glasbe, Klarinetkanje, Jazz festival Ljubljana) in je substitut v orkestrih RTV Slovenija ter Slovenske Filharmonije. Je član nekaterih ljudskih in jazz zasedb, z bendom Gugutke denimo, je nastopal na mnogih prizoriščih, med pomembnejše šteje festivala Druga godba in MENT.

Saša Lešnjek je 24-letna pevka, besedilopiska in glasovna igralka iz Ljubljane.  Leta 2018 je maturirala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je obiskovala program jazz petja. Zatem se je v džez petju izpopolnjevala tudi na glasbeni akademiji v Gradcu. Leta 2017 je na glasbenem tekmovanju Temsig osvojila zlato plaketo v kategoriji jazz solo.

Širši slovenski javnosti je postala znana, ko je bila izbrana za vlogo Sandy v največjem muzikalu pri nas “Briljantina”. To sicer ni bila njena prva izkušnja z muzikali, saj je bila pred tem vskok za glavno vlogo v muzikalu Vesna.

Kmalu po premieri Briljantine je izdala svojo prvo skladbo »Najino poletje« in od takrat izdala še devet singlov. Leta 2020 je z Renejem Markičem posnela pesem »Skupaj zmoremo vse«, ki je bila uporabljena v reklami za trgovsko verigo Lidl. Leta 2021 je s skladbo »Kaj bi svet brez upanja« sodelovala na Melodijah morja in sonca, ter prejela nagrado Danila Kocjančiča za najobetavnejšo avtorico oz. izvajalko. Ta pesem je bila kasneje tudi nominirana za “Naj novo skladbo leta 2021” iz strani RTV Slovenija. Veliko nastopa z Big bandom in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, na njihovih koncertih in abonmajih, med drugim je kot solistka petkrat nastopila na koncertu Poletna noč (leta 2018, 2020, 2021, 2022 in 2023). Leta 2022 se je prvič predstavila na festivalu Slovenska popevka s skladbo “Sama”. K sodelovanju so jo povabili že mnogi priznani slovenski ustvarjalci, med drugim je leta 2022 izdala duet “Glas srca” v sodelovanju z Omarjem Naberjem, leta 2023 je izdala svojo prvo skladbo v sodelovanju z Magnificom – Tipi z jeepi, ki jo je predstavila na Melodijah morja in sonca 2023, ter ob koncu leta 2023 izdala tudi božični duet z Otom Pestnerjem.

 

Zelo aktivna je tudi na področju sinhronizacije risank (bila je npr. glas Disneyeve Sneguljčice). Je ena izmed najaktivnejših ustvarjalk mlade generacije pri nas, leta 2022 pa je izdala tudi svoj prvi album z naslovom “Zaljubljena v ta svet” in ga pospremila z razprodanim koncertom.

Kerlci smo 7-članska zasedba, ki deluje od leta 2013 in si pri glasbenem ustvarjanju ne želi postavljati meja. V našem repertoarju boste tako našli narodnozabavno, pop, jazz, klasično in rock glasbo.

Leta 2019 smo zmagali na festivalu Volkswagen špila, leta 2020 pa smo se prvič preizkusili na odru tekmovanja Slovenska polka in valček, sicer pa smo ponosni, da na naših glasbenih poteh srečujemo čudovite ljudi, s katerimi smo lahko ob njihovih najlepših življenjskih trenutkih.

Kerlci smo Marko Jenko, David Ravnikar, Lenart Sušnik, Matija Škrlep, Tomaž Škrlep, Manca Kavčič Zupan in Matej Zupan.

 

Violinistka Mojca Menoni Sikur je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dejana Bravničarja. Na isti akademiji je leta 2003 uspešno zaključila specialistični podiplomski študij pri Vasiliju Meljnikovu. Svoje znanje je nadgrajevala pri Pavlu Vernikovu na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru (Italija) in na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih (V. Snitil, C. Hutcap, I. Ozim, H. W. Meyer, D. Schwarzberg, L. Honda Rosenberg). Je prvonagrajenka Tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije in dobitnica dveh študentskih Prešernovih nagrad. Kot solistka ali komorna glasbenica nastopa doma in v tujini. S pianistko Jernejo Grebenšek in violončelistom Martinom Sikurjem igra v Klavirskem triu Ars Musica, s katerim so se izpopolnjevali pri pianistu Chia Chou-u na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Je članica Godalnega kvarteta M.ARS in Ansambla Artes Liberales.

Mojca Menoni Sikur je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Mathieu Garguillo izstopa kot eden najbolj vsestranskih violinistov svoje generacije.  Enako spreten na baročni in moderni violini, oboje združuje v iskanju globljega razumevanja glasbe.  Mathieu je luciden in iskan komorni glasbenik. Nastopal je s priznanimi umetniki, kot so: Stefan Dohr, Kari Kriikku, Christopher Sundqvist, Kirill Kozlovski, Petteri Iivonen, Eriikka Maalismaa, Jonathan Roozeman, Manuel Vioque-Judde, Jakub Jakowicz in Mihai Diaconescu in drugi.

Eno najpomembnejših Mathieujevih glasbenih sodelovanj je bilo s pianistom Paavalijem Jumppanenom. Skupaj sta študirala in izvajala nekaj velik del železnega repertoarja violino in klavir, vključno z vsemi sonatami Beethovna in Brahmsa, Schuberta, Szymanowskega, Fauréja, Janáčka, Mozarta itd.

Mathieu je tudi ustanovni član tria Koiné, poleg njega Pau Fernandez Benlloch (klavir) in Basile Ausländer (violončelo).  Trio nastopa po vsej Evropi od svojega prvega nastopa na 10. festivalu komorne glasbe v Trondheimu.

Leta 2019 sta skupaj z violinistom Benjaminom Borhanijem soustanovila Festival Toulouse en Musique z misijo promovirati in podpirati mlade umetnike iz regije z igranjem poleg njih.  

Mathieu, rojen v Toulousu, je svojo glasbeno pot začel na konservatoriju v domačem mestu, nato pa ga je odpeljal v Pariz na študij pri Christopheju Poigetu.  Diplomiral je iz glasbe na Akademiji Sibelius v Helsinkih kot študent Mari Tampere-Bezrodny.  Po diplomi Mathieu še naprej poglablja svoje znanje v zgodovinskih predstavah pod vodstvom Kreete-Maria Kentala.  Drugi pomembni mentorji so mu Chaim Taub, Jean-Jacques Kantorow in Paavo Pohjo

 

Gea Pantner Volfand (1990) je zaključila podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri doc. Miletu Kosiju. Kot solistka je nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z orkestrom Mladi ljubljanski solisti idr. Je dobitnica Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Je članica godalnega kvarteta Accadémia, s katerim so prav tako prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Od leta 2012 je redna članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, od leta 2019 na mestu solo violistke. Sodeluje z vsemi slovenskimi profesionalnimi orkestri in redno koncertira v komornih zasedbah s priznanimi glasbeniki kot so Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Boštjan Lipovšek, Andrej Žust idr. Bila je tudi članica orkestrov EUYO in GMJO.

Martin Sikur je violončelo študiral pri Cirilu Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri Enricu Bronziju in Giovanniju Gnocchiju na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru, komorno igro pa pri Chia Chou-u na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Za svoje glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih violončela in komorne igre pri priznanih profesorjih (H. E. Deckert, B. Gmelin, W.-S. Yang, M. Ostertag, E. Schoenfeld, T. Brandis, G. Gnocchi). Od leta 2001 do leta 2005 je bil član mladinskega orkestra Gustav Mahler. Kot solist ali komorni glasbenik nastopa doma in v tujini. Igra v Klavirskem triu Ars Musica, Godalnem kvartetu M.ARS in Ansamblu Artes Liberales. Martin Sikur je član orkestra Slovenske filharmonije.

Lorenzo Cossi, rojen v Trstu v Italiji, je mednarodno priznan kot eden od petihfinalistov mednarodnega klavirskega tekmovanja »Esther Honens« v Calgaryju v Kanadi. Njegova izvedba Brahmsovega prvega klavirskega koncerta v d-molu s Calgaryjem Filharmonični orkester pod taktirko Roberta Minczuka je požela stoječe ovacije. Cincinnati Enquirer je zapisal: »Cossijeva tehnika in obvladovanje zvočnosti sta bila preprosto osupljivo. Igral je z bujnimi, orkestralnimi zvoki in izvajal neverjetne podvige, a vedno s prefinjenim občutkom«.

Lorenzo je nastopal po vsem svetu v nekaterih najpomembnejših koncertnih dvoranah, kot je Berliner Philharmonie, Hamburška »Elbphilharmonie«, Wiener Konzerthaus in Musikverein, Luksemburška filharmonija (Velika dvorana), gledališče La Fenice v Benetkah.

Lorenzo je zaključil študij na »G. Tartini« v njegovem domačem kraju pod vodstvom Giuliane Gulli, sestre priljubljenega violinista Franca Gullija. Glasbeno se je izobraževal tudi pri drugih pomembnih umetnikih, kot so Nino Gardi, Elisso Virsaladze, Joaquìn Achùcarro, William Grant Naborè in Jerome Lowenthal.

Imel je priložnost študirati na Mednarodni klavirski akademiji “Lake Como” in “Accademia Chigiana” v Sieni.

Leta 2011 je bil eden od samo desetih pianistov iz vsega svetu, ki so bili izbrani za sodelovanje na poletnem festivalu West summer Festival v Santa Barbari v Kaliforniji.

Njegov repertoar obsega dela od baroka do sodobne glasbe, s posebnim zanimanjem za jazz glasbo in improvizacijo (po svojih recitalih pogosto igra improvizirane bise).

Lorenza je že od nekdaj navduševala komorna glasba in je imel možnost, da sodeluje s številnimi pomembnimi glasbeniki, kot sta violončelista Christian Poltera in Johannes Moser, violinisti Esther Hoppe, Federico Agostini, Amiram Ganz in Geoff Nuttal, klarinetist Massimiliano Miani iz Orkestra Slovenske filharmonije, flavtist Walter Auer iz Dunajskih filharmonikov in mnogimi drugimi.

Od leta 2009 redno umetniško sodeluje z violončelistko Marianno Sinagra, s katero je v “Duo Sinossi” osvojil tretjo nagrado na “V. Gui« mednarodnem tekmovanju komorne glasbe v Firencah. Tekmovanje velja za eno najpomembnejših tekmovanj te vrste. V zadnjih letih sta pri založbi OnClassical Label posnela celoten opus za violončelo in klavir L. van Beethovna, J. Brahmsa in R. Schumanna. Za isto založbo je posnel tudi štiri sonate za klavir solo op. 7, op. 14 (št. 1 in 2) in op. 81a »Les adieux« L. van Beethovna in nedavno tudi »Klavierstücke« (op. 116, 117, 118 in 119) Johannesa Brahmsa, ki so voljo na spletnih portalih.

Je dobitnik nagrade tekmovanja Rina Sala Gallo v Monzi, nagrade “G. Pecar” tekmovanje v Gorici, »Academy Award« v Rimu in mnogih drugih. Lorenzo je bil dvakrat finalist prestižnega mednarodnega klavirskega tekmovanja “F. Busoni« v Bolzanu. 

Nastopal je kot solist s pomembnimi orkestri, kot so Luksemburška filharmonija, Orkester “J.Haydn” v Boznu, “I Solisti Veneti” in drugi.

Lorenzo, strasten učitelj, je trenutno profesor klavirja na “Gustav Mahler” Privatuniversität v Celovcu, Avstrija.

Pianist Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu redne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Junija 2007 je uspešno zaključil specialistični študij klavirja v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu. V času šolanja je obiskoval tudi pouk harmonike, orgel in solopetja. Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na SGBŠ in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski Univerzi (2006).
Kot solist je nastopal doma in v tujini in uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih, kjer je v letih 1998 in 2001 dosegel dve 1. nagradi in zlati plaketi, v letu 2004 pa 2. nagrado. V letu 2005 sta v klavirskem duu z Miho Haasom prejela 1. nagrado in zlato plaketo ter posebno nagrado za osvojenih 100 točk. Septembra 2009 sta se skupaj udeležila mednarodnega tekmovanja klavirskih duov v Oslu, kjer sta prejela 2. nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe Edvarda Griega. Uspešno je tekmoval na mednarodnem tekmovanju Sparkasse v Avstriji ter na tekmovanju v Zagrebu, kjer je prejel posebni nagradi za najboljšo izvedbo etude hrvaškega skladatelja in skladbe J.S.Bacha v vseh kategorijah. V času študija je uspešno nastopil kot solist z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri in med drugimi koncerti (Mendelssohn,
Liszt, Rachmaninov, Beethoven) izvedel tudi slovensko noviteto – Koncert za klavir in orkester št. 2 v C-duru Janeza Osredkarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Leta 2010 je na povabilo 32. mednarodne konference EPTA izvedel solistični recital v okviru projekta »Mednarodni Pianissimo«. Maja 2011 je na povabilo Slovenske vojske v počastitev njihovega 20-letnega delovanja v samostojni Sloveniji izvedel ljubljanski koncert za klavir in orkester
Bojana Adamiča, februarja 2013 pa je na povabilo simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Simona Krečiča izvedel klavirski koncert št. 1 v Es-duru Franza Liszta v okviru abonmajskega koncerta »Noč klavirjev« v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Julija 2014 je na povabilo slovenske ambasade s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Kennedy Centru v Washingtonu. Bil je dirigent revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal
popularno, zabavno, plesno in filmsko glasbo. Zanj je ustvaril tudi nekaj avtorskih del in drugih priredb. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah po Sloveniji in tujini.
Prejema številne posebne nagrade za zgledno umetniško sodelovanje kot korepetitor na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Sodeluje v različnih komornih zasedbah, od katerih je potrebno omeniti klavirski duo z Miho Haasom, komorni trio Ataka, s klarinetistom Jakom
Bobkom in violončelistko Katjo Beguš Bobek ter duo s saksofonistom Oskarjem Laznikom in violistko Špelo Pirnat.  Od leta 2015 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole »Arsensei«. Tadej Horvat je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balewt Ljubljana kot korepetitor in profesor klavirja, že vrsto let pa sodeluje z Akademijo za glasbo kot strokovni sodelavec.