SODELUJOČI GLASBENIKI

Aljaž Beguš je svojo glasbeno pot začel v glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje pri profesorjih Jožetu Kregarju in Francu Tržanu. S trinajstimi leti je bil sprejet na srednjo glasbeno in baletno šolo, kasneje na akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral v razredu Jožeta Kotarja. Leta 2008 je s študijem nadaljeval na prestižni Escuela Superior de Musica Reina Sofia v Madridu, kjer je leta 2010 končal svoj podoplomski študij v razredu Michela Arrignona. Je prejemnik petih prvih nagrad iz državnih tekmovanj TEMSIG v letih 1995, 1998, 2001, 2004, 2005, je tudi zmagovalec mednarodnih tekovanj, kot so: Citta’ di Carlino in Marco Fiorindo. Leta 2005 je prejel študentsko Prešernovo nagrado, dve leti kasneje pa je bil polfinalist mednarodnega evrovizijskega tekmovanja EBU New Talent v Bratislavi. Leta 2014 se je s pihalnim kvintetom Spirito uvrstil v polfinale tekmovanja ARD. Veliko je dejaven kot komorni glasbenik, v različnih zasedbah je igral z glasbeniki, kot so: Mate Bekavac, Dag Jensen, Nicholas Daniel, Enrico Bronzi, Bruno Canino, Dora Schwarzberg, Lorenza Borrani, Alexander Lonquich, Maria Joao Pires, Ensemble MidtVest in drugimi. Sodeluje z orkestri Spira Mirabilis, Orchestra da Camera di Mantova, Orchestra Mozart ( Bologna ), English National Opera, European Union Youth Orchestra in Gustav Mahler Jugendorchester. Kot solist je nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV Slovenija, Gustav Mahler Jugendorchester, Jeaner Philharmonie, Orquesta da camara de Escuela Superior de Musica Reina Sofia, Orchestra da Camera di Mantova, Pihalni orkester akademije za glasbo ter RTV Big Bandom. Kot član orkestrov ali komornih zasedb je nastopil na znanih festivalih: BBC Proms, Luzern Festival, Young Euro Classics, Bolzano Festival, Mantova Chambermusic Festival, Salzburger Festspiele, Kammermusikfest Lockenhaus…

Trenutno je zaposlen kot Bas klarinetist v Orkestru Slovenske filharmonije.

Jakob Bobek, rojen 1982 v Slovenj Gradcu, je študiral klarinet na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Slavka Goričarja, leta 2005 je z odliko diplomiral na umetniški in pedagoški smeri. Dve leti kasneje (2007) je pri istem profesorju zaključil tudi specialistični študij. V času študija je na tekmovanjih mladih glasbenikov Republike Slovenije vselej osvojil zlato plaketo ter tri prve in dve drugi nagradi. Je prejemnik nagrade Antonia Tarsie, študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter dveh prvih nagrad na mednarodni poletni akademiji v Raachu v Avstriji. Dodatno se je izpopolnjeval pri Ralfu Mannu, Alessandru Carbonaru, Charlesu Neidichu, Sylvie Hue, Matetu Bekavacu, Jiřiju Hlavaču ter Sharon Kam. Na številnih nastopih, tako doma kot drugod po Evropi, se je predstavil kot solistični in komorni glasbenik. Med najodmevnejše nastope sodijo: solistična nastopa z orkestrom SNG Maribor (Copland) in s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija (Mozart), nastop na Svetovnih glasbenih dnevih 2003, cikel koncertov z godalnim kvartetom Alamiré na Jesenskih serenadah ter podiplomski koncert v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Sodeloval s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, orkestrom SNG Opera in balet Maribor, orkestrom Ars Musicae,  ter drugimi priložnostnimi orkestri. Je član zasedbe Orchestra of the Immaginary, ki izvaja avtorsko glasbo, kot spremljavo nemim filmom (V kraljestvu Zlatoroga in Erotikon).

Od leta 2001 poučuje klarinet in komorno igro na Glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje, redno pa je od leta 2007 zaposlen kot prvi klarinetist orkestra SNG Opera in balet Ljubljana.

Urška Zupan (1997) je svojo glasbeno pot pričela pri prof. Jožetu Kregarju na glasbeni šoli KGBL. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, v razredu prof. Dušana Sodje, vzporedno pa se je izobraževala tudi na Gimnaziji Bežigrad. Leta 2020 je opravila je na univerziteti Mozarteum v Salzburgu z odliko opravila dodiplomski študij v razredu prof. Wenzla Fuchsa, solo klarinetista Orkestra berlinske filharmonije. Podiplomski študij trenutno zaključuje na Akademiji za glasbo v Baslu pri Prof. Francoisu Bendi.

Od leta 2022 je članica slovitega mladinskega orkestra Gustav Mahler, redno pa sodeluje z mnogimi drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri, kot so Simfonični orkester slovenske filharmonije, Komorni orkester Mantova, Academia Ars Musicae, Sinfonie Orchester Berlin, Mladinski orkester NOVA, orkester Leonore. S septembrom 2022 začenja enoletno izobraževanje kot orkestrska akademistka v orkestru Royal Stockholm philharmonic.

Dodatno se izobražuje na mojstrskih tečajih pri domačih in tujih klarinetistih, kot so Mate Bekavac, Jože Kotar in Aljaž Beguš, Charles Neidich, Paolo Beltramini, Bence Szepesi, Massimiliano Miani, Pascal Moraguez, Calogero Palermo, Davide Lattuada, Andreas Schablas, Rupert Fankhauser, Helmut Hoedl, Wolfgang Kornberger, Hubert Salmhofer.

Dušan Sodja izhaja iz glasbene družine. Prve glasbene korake je začel pri očetu flavtistu Lovru, kjer se je učil kljunasto flavto. Klarinet se je pričel učiti pri Alojzu Zupanu, pri katerem je tudi diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Magistrski študij je zaključil na Univerzi Mozarteum v Salzburgu pri Aloisu Brandhoferju, specialni študij komorne glasbe pa na Visoki šoli za glasbo v Kölnu pri Anthonyju Spiriju. Za izvedbo Mozartovega Koncerta za klarinet je leta 1995 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Kot solist je igral z mnogimi orkestri: z orkestrom Slovenske filharmonije, s Slovaškim komornim orkestrom Bohdana Warchala, Cappello Istropolitano, Celjskim godalnim orkestrom. Že od študentskih dni je strasten komorni glasbenik – tako je leta 1994 skupaj s pianistko Tatjano Kaučič ustanovil Duo Claripiano. Koncertirata po vsej Evropi in Ameriki, od Edinburgha, Stockholma, Berlina, Prage, Leipziga do Madrida, Los Angelesa, Floride, Erevana do Kitajske. Za njiju so številni slovenski skladatelji  napisali več kot 40 novih skladb, ki sta jih tudi posnela za Radio Slovenija. Skupaj sta posnela pet zgoščenk: Legende iz leta 2000, za katero je kritik v BBC Music Magazine napisal: “Skozi ves recital sta oba izvajalca bleščeče nenarejena, kar kaže na njuno pristno strast do glasbe.” Album Srečanja izključno s  skladbami slovenskih skladateljev je dobil odlične kritike v ameriški reviji The Clarinet.  Plošča Romantic Claripiano z najlepšimi romantičnimi sonatami je bila pohvaljena z besedami: “Igra obeh interpretov je čarobna. Velika raznovrstnost tonskih barv s strani obeh instrumentov, skupaj s pretanjeno niansiranim fraziranjem, sta posledica izjemnega sodelovanja.” Njuna jubilejna plošča “20 Claripiano” je izšla leta 2014 v založbi ZKP RTV Slovenija.  Zgoščenka “V objemu dvojine” je izšla avgusta 2017 in vsebuje koncertne skladbe slovenskih skladateljev, ki so jih napisali na slovenske ljudske motive. V zadnjih letih skladatelji pišejo zanju nove koncerte za klarinet, klavir in različne sestave: “Claripiano” Janija Goloba, “Ta-Du” Tomaža Habeta, “Samo lupina smo” Andreja Makorja (z zborom Slovenske filharmonije). Leta 2020 je Črt Sojar Voglar napisal “Srebrni koncert”, ki sta ga krstila junija 2021 s Komornim godalnim orkestrom SF. Marca 2022 pa sta prvič izvedla še Koncert za klarinet, klavir in godala Nenada Firšta s Celjskim godalnim orkestrom.

Dušan Sodja je bil v letih 2001-2005 docent pri “Junge Kärntner Bläserphilharmonie” v Celovcu, od leta 2006-2018 je bil mentor za klarinet na OrkesterKampu. Na poletni šoli v Termah Zreče sodeluje od leta 2013. Zaposlen je v orkestru Slovenske filharmonije in poučuje klarinet na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Od leta 2014 igra na klarinete nemškega izdelovalca Schwenk&Seggelke.

Violinistka Mojca Menoni Sikur je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dejana Bravničarja. Na isti akademiji je leta 2003 uspešno zaključila specialistični podiplomski študij pri Vasiliju Meljnikovu. Svoje znanje je nadgrajevala pri Pavlu Vernikovu na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru (Italija) in na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih (V. Snitil, C. Hutcap, I. Ozim, H. W. Meyer, D. Schwarzberg, L. Honda Rosenberg). Je prvonagrajenka Tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije in dobitnica dveh študentskih Prešernovih nagrad. Kot solistka ali komorna glasbenica nastopa doma in v tujini. S pianistko Jernejo Grebenšek in violončelistom Martinom Sikurjem igra v Klavirskem triu Ars Musica, s katerim so se izpopolnjevali pri pianistu Chia Chou-u na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Je članica Godalnega kvarteta M.ARS in Ansambla Artes Liberales.

Mojca Menoni Sikur je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Nina Pirc se je pričela učiti violino v Glasbeni šoli Krško pri Suzani Drobila. Šolanje je nadaljevala na Srednji glasbeni šoli v Velenju (Igor Ulokin) in Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana (Jernej Brence). Leta 2011 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala v razredu prof. Dejana Bravničarja. Udeležuje se seminarjev doma in v tujini (Isabele van Keulen, Rivka Golani, Ida Bieler, Christian Altenburger, Rainer Kussmaul, Helfried Fister,..).   Kot komorna glasbenica je s kvartetom A la corda v letu 2010 prejela študentsko Prešernovo nagrado za študijske dosežke. Z godalnim sekstetom Offstring so za arhiv RTV Slovenija posneli sekstet P.I. Tchaikovskega Souvenir de Florence. Z isto zasedbo so bili dvakrat povabljeni  na seminar v Schaffhausen (Ana Chumachenco, Wolfgang Boettcher, Wen-Sinn Yang, Menahem Pressler). Leta 2010 je uspešno opravila avdicijo za Gustav Mahler Jugendorchester, kjer je bila članica do leta 2013. Je članica godalnega kvarteta M.ars in godalnega kvarteta Adora.
Od leta 2011 je zaposlena v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija na mestu 1. tuttista.

Gea Pantner Volfand (1990) je zaključila podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri doc. Miletu Kosiju. Kot solistka je nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z orkestrom Mladi ljubljanski solisti idr. Je dobitnica Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Je članica godalnega kvarteta Accadémia, s katerim so prav tako prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Od leta 2012 je redna članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, od leta 2019 na mestu solo violistke. Sodeluje z vsemi slovenskimi profesionalnimi orkestri in redno koncertira v komornih zasedbah s priznanimi glasbeniki kot so Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Boštjan Lipovšek, Andrej Žust idr. Bila je tudi članica orkestrov EUYO in GMJO.

Martin Sikur je violončelo študiral pri Cirilu Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri Enricu Bronziju in Giovanniju Gnocchiju na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru, komorno igro pa pri Chia Chou-u na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Za svoje glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih violončela in komorne igre pri priznanih profesorjih (H. E. Deckert, B. Gmelin, W.-S. Yang, M. Ostertag, E. Schoenfeld, T. Brandis, G. Gnocchi). Od leta 2001 do leta 2005 je bil član mladinskega orkestra Gustav Mahler. Kot solist ali komorni glasbenik nastopa doma in v tujini. Igra v Klavirskem triu Ars Musica, Godalnem kvartetu M.ARS in Ansamblu Artes Liberales. Martin Sikur je član orkestra Slovenske filharmonije.

Andrej Žust (1984) je končal  glasbeno šolo v domačem Logatcu pri prof. Janezu Polancu, šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana pri prof. Metodu Tomacu in nato študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Jožetu Faloutu in prof. Boštjanu Lipovšku. Svoje znanje je izpopolnjeval pri priznanih profesorjih: Hermannu Baumannu, Radovanu Vlatkoviću, Froydisu Ree Wekreju,… Dve leti je bil štipendist prestižne Karajanove akademije Berlinske filharmonije (2009-2011). Kot solist je zmagal na treh državnih tekmovanjih mladih glasbenikov (1996, 1999, 2001 – prejel je absolutnih 100 točk) in mednarodnem tekmovanju v Vidmu (Italija), kjer je poleg prve nagrade prejel še dve posebni nagradi in bil razglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Kot komorni glasbenik je leta 2004 zmagal na državnem tekmovanju za komorno glasbo s kvartetom rogov, leta 2006 s pihalnim kvintetom, leta 2006 je bil četrtfinalist prestižnega tekmovanja ARD s pihalnim kvintetom Savitra, nazadnje pa je bil polfinalist tekmovanja Young Talent v Bratislavi. Je zelo aktiven komorni glasbenik, ki redno nastopa na mednarodnih festivalih po svetu. Kot član svetovno znanih  mladinskih orkestrov Gustava Mahlerja (GMJO) in Pacific Music Festivala (PMF) je sodeloval z najuglednejšimi dirigenti in solisti. Kot solist je nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Berliner Barock Solisten Orchestra, Ruskim državnim orkestrom, Komornim orkestrom Mito, Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Komornim orkestrom Zadar, Orkestrom SNG Maribor, Ruskim državnim orkestrom in Orkesterom 1B1. Predstavil se je tako z deli železnega repertoarja, kot tudi z novitetami domačih in tujih skladateljev. Za svoje dosežke je prejel Škrjančevo nagrado SGBŠ Ljubljana, Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani in Beetetovo nagrado. Dolga leta je bil solo rogist Orkestra Slovenske filharmonije, sodeloval je tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom ljubljanske Opere.

Od leta 2011 je član Berlinskega filharmoničnega orkestra.

Ana Mir, rojena leta 2000, je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Škofja Loka nato pa je glasbeno izobraževanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Metoda Tomaca. Po končanem srednješolskem izobraževanju se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je trenutno študentka tretjega letnika pri profesorju Boštjanu Lipovšku. Je prejemnica različnih nagrad in priznanj na mednarodnih in nacionalnih tekmovanjih. Med drugim je leta 2019 s kvartetom rogov Et Cetera osvojila srebrno priznanje na tekmovanju Temsig. Isto leto so se kot solisti predstavili s Simfoničnim orkestrom KGBL. Leta 2020 prejela prvo nagrado in zlato priznanje na državnem tekmovanju Temsig. Sodeluje v različnih komornih sestavih, orkestrih in kot vsestranska glasbenica pogosto sodeluje z različnimi orkestri v Sloveniji in v tujini, med drugim tudi s Slovensko filharmonijo in Simfoničnim orkestrom RTV. Maja 2021 je uspešno opravila avdicijo in se pridružila Orkestru ljubljanske Opere. Svoje znanje redno izpopolnjuje pri priznanih profesorjih, kot so Radovan Vlatković, Johannes Hinterholzer, Dale Clevenger, David Cooper, Sarah Willis, Markus Bruggaier, Szabolcs Zempléni.

Fagotist Luka Mitev, rojen 16. decembra 1997 v Postojni, se je začel fagot učiti pri očetu Zoranu Mitevu. Že na prvih nastopih in tekmovanjih je opozoril nase s prepričljivo igro in visokimi odličji. Kot solist se je prvič predstavil kot dvanajstletni deček s pihalnim orkestrom ter kasneje tudi z Obalnim komornim orkestrom in Godalnim orkestrom GŠ Postojna. Udeležil se je več državnih in mednarodnih tekmovanj in dosegal visoke rezultate: zlata plaketa in 1. nagrada (TEMSIG 2010, 2013, 2016), finalist slovenskega izbora za Evrovizijskega mladega glasbenika 2014 in 2016, 1. nagrada in lavreat, 100 točk (S. Mokranjac, Požarevac, 2006), 1. nagrada, 100 točk (D. Jenko, Beograd, 2007, 2010, 2013, 2014), 1. nagrada (OFF; Krško, 2009), finalist tekmovanja EMONA 2012 (4. mesto, Ljubljana) ter 1. nagrada in posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na mednarodnem radijskem tekmovanju Concertino Praga (Praga 2013) Predstavil se je na številnih recitalih v okviru Glasbene mladine ljubljanske, Festivala Ljubljana ter Glasbene mladine Slovenije. Ob spremljavi orkestra je izvedel Vivaldijev, Mozartov, Francaixov ter Škerjančev koncert za fagot. (RTV simfoniki, simfoniki češkega radia) Leta 2015 je bil prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne uspehe na področju glasbe, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Redno sodeluje na mednarodnih komornih festivalih (Ferrara Chamber Music Academy, Ljubljana Festival, Festival Lent), v preteklih sezonah je sodeloval tudi na večjih turnejah mladinskega orkestra EUYO. Povabljen je bil na eno največjih tekmovanj “praška pomlad” (Prague spring) ter spomladansko turnejo GMJO v letu 2020, ampak sta bila oba dogodka zaradi pandemije prestavljena oziroma odpovedana. Je štipendist Ministrstva za kulturo republike Slovenije za študij na univerzi Mozarteum v Salzburgu pri profesorju Marcu Postinghelu, kjer je Junija 2021 z odliko zaključil dodiplomski študij, sedaj pa svojo študijsko pot, prav tako kot štipendist, nadaljuje na visoki šoli za glasbo „Hanns Eisler” v Berlinu pri profesorju Volkerju Tessmannu. Opravil je avdicijo za orkestrsko akademijo berlinskih filharmonikov — Karajan Akademie der Berliner Philharmoniker — ter z le-to prične januarja 2022. Redno se udeležuje številnih seminarjev in se izpopolnjuje pri priznanih glasbenikih in profesorjih (Sergio Azzolini, Gustavo Núñez, Giorgio Mandolesi, Emmanuel Pahud, Stefano Canuti, Radovan Vlatković, Stefan Schilli, Ole Kristian Dahl).